Part 2- Hollanda’ya gitmeden ōnce yapılacaklar:
Gaziantep'te katmer yemek 😋 |
- Pasaportlarımızın tüm sayfalarını tarayıp, Google Drive'a kaydettik. Vizeye başvuruda mutlaka gerekiyor.
- Biyometrik fotoğrafları çektirdik. Vize başvurularının olmazsa olmazı!
- Oturum vizesine başvurmak için, MVV formu doldurduk.
- Hollanda'da kiralayacağımız ev ile ilgili araştırmalar yaptık. Orada yerleşmemizle ilgili Onur'un firması "Eurohome" diye bir firma ile çalışıyordu. Onur teklifi kabul ettikten kısa bir süre sonra, firma bizimle iletişime geçti ve detayları (ne zaman geleceğimiz, orada ev kiralama ile ilgili detaylar vs.) onlarla görüştük. Profesyonel şekilde bizi yönlendirdiler. (Buraya gelirken öyle bir imkanı olmayan kişiler için; "Hollanda'da nasıl kiralık ev bulurum?" yazımda detayları anlattım.
- İkametgahımızın olduğu ilçenin Nüfus Müdürlüğü'ne (bizimki Kadıköy idi) gidip, Formül A (Doğum Belgesi Örneği) ve Formül B (Evlenme Kayıt Örneği) formlarını aldık. Kadıköy'dekinde, girişte bununla ilgili boş dilekçe formlarını dolduruyorsunuz ve sıra beklemenize gerek kalmadan 2.kata çıkıp işleminizi tamamlıyorsunuz. Zaten danışma sizi yönlendiriyor ve bunu 5 dk'da halledebiliyorsunuz. Ancak aldığız bu belgenin geçerli olabilmesi için "Apostil"li olması gerekli. Yani, yurtdışında geçerli olması için devletin onaylaması. Bunu da Ilçe Kaymakamlık Binası'ndan yaptırabiliyorsunuz. Kadıköy için aradaki mesafe yürüyerek 10 dk bile sürmüyor ve sıra beklemeden bu işlemi de yaptırabiliyorsunuz :)
NOT: Biz işlemlerin başlaması için evlenmeden önce Formül A belgelerimizi alıp göndermiştik. Ancak, zaten Formül B'yi evlilik sonrasında alabiliyorsunuz. Benim soyadım değiştiği için, ben tekrar gidip bu iki belgeyi de aldım.
- Kullanmadığımız banka hesaplarını kapatıp, kredi kartlarını iptal ettik. Maximum iki tane kredi kartını burada kullanabilmeniz için kapatmamanız ve yurtdışı kullanımına açtırmanız iyi olur. Böylece, Hollanda'ya yeni geldiğinizde, buradaki banka hesabınız açılıp, kartınız gelene kadar Türkiye'deki kredi kartınızı kullanabilirsiniz.
- Faturalı cep telefonu hatlarımızı, kontörlü diye tabir ettiğimiz faturasız hatta dönüştürdük ve bunları yurtdışı kullanımına açtırdık. Ancak Türkiye numaralarımızı da, hem bankacılık işlemleri hem de Türkiye'ye geldikçe kullanabilmek için tutmak istedik. Hollanda'da buranın hattını alacağımız düşünülünce mantıklı bir hareket.
- Bize ait faturalarımızı iptal ettirdik. Onur, ev arkadaşıyla kaldığı için ona devretti. Benim faturalar da, internet hariç, ev sahibimin üzerine olduğu için birşey yapmam gerekmedi. :)
- Türkiye'de yarım kalan resmi işlemlerimizi tamamlaması ya da çıkabilecek resmi işlemler ile ilgilenmesi için ailelerimizden birisine vekalet verdik. Yukarıdaki maddede bahsettim ya, internet benim üzerimeydi diye. 2 yıl taahhütlü olduğu için erken kapatmak istediğinizde ceza parası ödemeniz gerekiyor. Ayrıca, ailemin kendi evlerinde kullandığı internet ve telefon da benim üzerimeydi. Vekalet ile istedikleri gibi değişiklik yaptılar.
- Türkiye Gıda Mühendisleri Odası üyeliğimin iptali için başvuruda bulundum. Sizin de herhangi bir odada veya bir grupta üyeliğiniz varsa, buraya gelmeden muhakkak başvurun. Ağustos sonunda gönderdiğim e-postaya ve Eylül ayı başında gönderdiğim postaya, Ekim ayı sonu olmasına rağmen hala bir cevap alabilmiş değilim. Bu işlemler maalesef hiç de hızlı ilerlemiyor :/
- Doktor kontrollerimizi tamamladık. Onur'un alerjisi olduğu için onunla ilgili basit bir operasyon geçirdi. Ben de basit bir kaç sağlık sorunuyla ilgili ertelediğim kontrollerimi tamamladım. Hollanda'da sağlık sistemi iyi ancak maliyet açısından Türkiye çok daha uygun. Hele, diş ile ilgili bir tedaviniz varsa, kesinlikle Hollanda'da yaptırırım diye düşünmeyin. (Ayrıntıları, "Hollanda Sağlık Sistemi" yazımda okuyabilirsiniz.) Ayrıca, kendimizi daha iyi ifade edebilmemiz için de gelmeden önce bunları tamamlamak çok daha iyi bir seçenekti. ;)
- Düzenli kullandığımız veya herkesin evinde olması gereken basit ilaçları, ağrı kesici, soğuk algınlığı ilacı, vitamin, yanık kremi gibi, gitmeden aldık. Ayrıca, benim gibi mide rahatsızlığınız veya Onur gibi alerjiniz varsa, o ilaçları stoklayıp gelmeniz iyi olur. Çünkü Türkiye'de 30 lira olan aleji ilacı, burada 10-12 euro yani yaklaşık 70 lira.
- İlaç haricindeki ürünler için de, Türkiye ve Hollanda'yı kıyasladık ve ona göre gerekli olacağını düşündüğümüz malzemelerin alışverişini yaptık. Genel olarak, tekstile dayalı malzemeler (giyim eşyaları, giyim aksesuarları, çarşaf, nevresim takımı gibi), baharatlar, cep telefonu aksesuarları, mutfak araç gereçleri vb. malzemeler, Türkiye'de çok daha uygun. Kıyaslama için paylaştığımız linkteki gibi bir çok siteyi inceledik. Genel anlamda bir fikir edinmenizi sağlayacaktır.
- Taşınma ile ilgili çok fazla kafa yormanıza gerek yok, eğer Hollanda'da başlangıç olarak eşyalı evde kalırım diyorsanız! Buradaki eşyalı evlerde herşey var. Detayları bu yazıda bulabilirsiniz. Şunu bilin ki; siz sadece gerçekten bireysel eşyalarınızı (kıyafet ve makyaj malzemeleri gibi) alsanız yeter ;)
- Aile ve arkadaş ziyaretlerinizi unutmayın! Her ne kadar artık görüntülü konuşmalarla iletişim kurmak daha kolay olsa da, bir süre onları göremeyeceksiniz. Ve görüntülü konuşma ile sevdiklerinize sarılmak da bir değil.
- Türkiye'de ulaşıp yemesi kolay olan döner, kebap, lahmacun, pide, tava ciğer, katmer, zeytinyağlı dolma, serpme kahvaltı gibi yemekleri bol bol yiyin! Burada kolayca ve ucuza bulmanız mümkün olamayacak.
Yazıyı yayınlamadan önce yazdıklarımı 2-3 defa okudum. Eksik bir şey kalmadığını düşünüyorum. Sizin sorularınız olursa, çekinmeden yorumlara yazabilir veya oneworldwithlove@gmail.com adresine e-mail atabilirsiniz. İnsan böyle bir yola çıkınca kafasında çok soru oluyor, çok iyi anlıyorum :)
0 Comments